رییس سازمان جهاد کشاورزی ایلام نوسانات و افزایش خودسرانه قیمت مرغ در استان را خارج از مصوبه ستاد تنظیم بازار مرغ کشور دانست و گفت: این وضعیت در استان های همجوار باعث ایجاد اختلال در توزیع و قیمت مرغ در بازار استان ایلام شده است.
به گزارش سفیر ایلام ،، محمد علی اقدسی شامگاه پنجشنبه در بستر فضای مجازی با اصحاب رسانه استان ایلام اظهار داشت: ایلام تنها استانیست که مصوبه قیمت ستاد تنظیم بازار کشور را اجرایی نموده و این اقدام در راستای صیانت از حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در استان ایلام اجرا گردیده است در حالی که شاهد افزایش قیمت در استانهای دیگر و بالاتر از نرخ مصوب کشوری می باشیم .
وی افزود: قیمت مصوب هر کیلوگرم مرغ از مرغداری ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان، از کشتارگاه ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان و قیمت تمام شده برای مصرف کننده پس از کشتار ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان است که البته با توجه به در نظر گرفتن هزینه حمل و نقل و توزیع با تصویب ستاد تنظیم بازار مرغ استان به ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان برای مصرف کننده افزایش یافت.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام اضافه کرد: قیمت مرغ در استان ایلام تابع ستاد تنظیم بازار مرغ کشور است و روزانه به طور متوسط بین ۴۰ تا ۵۰ تن مرغ در استان ایلام تولید و عرضه می شود که این مقدار مرغ جوابگوی مصرف نیاز استان است.
وی افزود: سرانه مصرف مرغ برای هر نفر در استان ایلام ۸۰ گرم در روز است که با توجه به میزان تولید این فرآورده پروتئینی در استان و تعداد جمعیت، مقدار تولید و مصرف مرغ در استان ایلام متناسب با نیاز مصرف کنندگان است.
وی ادامه داد: میزان تولید مرغ در استان ایلام ۲ تا سه برابر میزان مصرف استان است و طبق مصوبه ستاد تنظیم بازار مرغ کشور مازاد مرغ تولیدی به استانهای همجوار چون خوزستان و کرمانشاه یا استان پر مصرفی نظیر تهران صادر می شود.
اقدسی تاکید کرد: بنا بر مصوبه ستاد تنظیم بازار استان و بر اساس دستورالعمل های سازمان دامپزشکی کشور عرضه و ذبح مرغ زنده به علت وجود مخاطرات زیست محیطی و همچنین حفظ سلامت مصرف کنندگان در استان ممنوع است و تاکنون ۵۶ واحد متخلف و همچنین ۱۰ عامل توزیع مرغ زنده شناسایی و به دستور مراجع قضایی پلمب شده اند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: تامین و تولید مرغ بر عهده سازمان جهاد کشاورزی است اما عرضه، عاملان توزیع، نظارت بر قیمتها و شیوه عرضه بر عهده سازمان صنعت، معدن و تجارت است و سازمان جهاد کشاورزی هیچ نقشی در توزیع و نظارت بر قیمت ها ندارد.
اقدسی ادامه داد: ۲ کشتارگاه مانشت و سیمره وظیفه کشتار و عرضه مرغ در استان را برعهده دارند که مرغ کشتار شده در این کشتارگاه ها در اختیار عاملان توزیع در سراسر استان قرار میگیرد و هر منطقه از استان که فاقد عاملان توزیع باشد، افراد در صورت تقاضا برای دریافت مجوز عاملیت توزیع مرغ کشتار روز به سازمان صمت برای دریافت مجوز مراجعه کنند.
وی در خصوص مرغداری های نیمه فعال و راکد هم توضیح داد: این واحدها در صورت تمایل به ادامه فعالیت خود می توانند در صورت تعیین تکلیف وام های معوقه بانکی گذشته خود، برای دریافت تسهیلات جدید درخواست کنند و همچنین تمامی مرغداری ها بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار مرغ کشور باید ۹۰ درصد از مرغ تولیدی خود را به کشتارگاهها تحویل دهند که در استان ایلام با توجه به میزان جمعیت و مقدار مصرف سرانه، میزان مرغ تولیدی مازاد به دیگر استان های پرمصرف داده می شود.
وی یادآور شد: هرچند در کل کشور به علت کاهش جوجهریزی در خرداد ماه با کاهش تولید مرغ مواجه بودهایم اما در استان ایلام این معضل با توجه به مدیریت درست عرضه و تقاضا، مشهود نیست و استان هیچ مشکلی در زمینه تامین مرغ مصرفی خانوار ندارد و حتی در بازه زمانی قبل از خردادماه مرغ مازاد استان به مقدار روزانه ۳۰ تا ۵۰ تن به استانهای تهران خوزستان و کرمانشاه صادر شده است.
وی در مورد تامین نهاده های دام و طیور استان هم گفت: برابر سهمیه تعیین شده در سامانه، هیچ مشکلی در مورد تامین نهاده های دام و طیور استان وجود ندارد و تا کنون ۱۵ هزار تن نهاده به متقاضیان داده شده است و البته تامین نهاده امسال با توجه به خشکسالی بزرگ و بی سابقه حاکم بر کشور و کاهش تولید علوفه و مراتع با مشکلاتی همراه بود و همچنین وجود تحریمها و شیوع ویروس کرونا در این مورد مزید بر علت بود.
اقدسی با اشاره به خشکسالی های موجود در کشور در خصوص میزان خسارت های وارده ناشی از خشکسالی به زیربخش های کشاورزی استان ایلام هم توضیح داد: بر اساس برآوردهای انجام شده ۷۰ تا ۱۰۰ درصد مزارع دیم گندم، بیش از ۲۰ درصد مزارع گندم آبی و کلزا و سایر زیربخشهای کشاورزی به علت خشکسالی دچار خسارت شده اند و خسارت براورد شده ۸۵۰ میلیارد تومان است.
وی افزود: مراتع استان به علت خشکسالی عدیده امسال با کاهش تولید شدید علوفه مواجه بود هرچند در بیشتر استان های کشور وضعیت به این گونه است و البته سازمان جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام برای افزایش منابع آبی خود توسعه عملیات های آبخیزداری را در دستور کار دارد و هم اکنون بزرگترین طرح آبخوان کشور در شهرستان دهلران است و امسال تقویت و توسعه طرح های عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد.
وی در خصوص سامانه گرمسیری هم یادآور شد: ۱۷ هزار و ۵۵۰ هکتار از اراضی شهرستان های ایلام، مهران و دهلران تحت پوشش این سامانه تامین آب می شوند و هم اکنون وزارت جهاد کشاورزی ۹۶ درصد و وزارت نیرو ۸۰ درصد از سهم خود در تکمیل این طرح مهم ملی را انجام دادهاند.
اقدسی اظهار داشت: آب این سامانه برای مصارف شرب، کشاورزی و صنایع است و در نیمه دوم سال جاری سد کنجانچم از محل تامین آب این سامانه آب گیری خواهد شد و با آبگیری این سد اراضی شهرستان های ایلام و مهران تامین آب می شوند.
وی در مورد بذور کشاورزان نیز توضیح داد: ۲۶ هزار تن انواع بذر اصلاح شده در سطح استان توسط شرکتهای فرآوری تامین شده است که برای اوایل مهرماه این بذور پس از فرآوری، ضدعفونی و بوجاری در اختیار کشاورزان بومی و فعال استان قرار میگیرد و در این راستا برای جلوگیری از فعالیت و سو استفاده دلالان، بذور توسط عاملان توزیع به صورت مستقیم در اختیار کشاورزان استان داده میشود.